به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ جلسه علني صبح امروز (يکشنبه) نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به رياست علي لاريجاني رئيس مجلس و با تلاوت آياتي از کلام الله مجيد آغاز شد.
199 نفر از وکلاي ملت بر صحن علني حضور داشتند که بر اين اساس کرسي 88 نماينده مجلس خالي بود.
ادامه بررسي گزارش کميسيون امور شوراها درباره شوراي اسلامي شهر و روستا و نحوه انتخاب شهرداران، اولين دستور کار نشست علني صبح امروز پارلمان بود.
طرح دوفوريتي اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام، از جمله مهمترين دستور کار جلسه علني امروز بهارستان بود.
حضور ظريف در صحن امروز مجلس
سپس محمدجواد ظريف وزير امور خارجه، سيدعباس عراقچي و مجيد تختروانچي در نشست علني امروز مجلس حضور يافتند.
با 133 رأي موافق نمايندگان:
بررسي طرح اقدام متناسب و متقابل دولت ايران در اجراي برجام با اولويت در دستورکار مجلس قرار گرفت
در ادامه آن، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در نشست علني تقاضاي 50 نفر از وکلاي ملت براي بررسي با اولويت و خارج از نوبت طرح يکفوريتي اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام در صحن علني مجلس را مورد بحث و بررسي قرار داده و به تصويب رساندند.
وکلاي ملت با 133 رأي موافق، 96 رأي مخالف و 10 رأي ممتنع از 244 نماينده حاضر در صحن علني، با بررسي خارج از نوبت اين طرح در صحن علني موافقت کردند.
به دنبال آن اسامي تأخيرکنندگان آغاز جلسه علني امروز مجلس (19 مهر 94) از سوي هيأت رئيسه اعلام شد که اين اسامي عبارت است از:
1-ابراهيم آقامحمدي نماينده مردم خرمآباد
2-موسي احمدي نماينده مردم کنگان
3-مسعود پزشکيان نماينده مردم تبريز
4-محمد دامادي نماينده مردم ساري
5-اميرعباس سلطاني نماينده مردم بروجرد
6-سيدرمضان شجاعيکياسري نماينده مردم ساري
7-الياس طاهري نماينده مردم اقليد
8-علي عليلو نماينده مردم شبستر
9-موسي غضنفرآبادي نماينده مردم بم
*موافقان تغيير دستور صحن علني مجلس:
طرح اجراي برجام چکيده توافق دو فراکسيون عمده مجلس است
عباس قائد رحمت نماينده مردم ازنا به عنوان طراح طرح يک فوريتي اقدام متناسب و متقابل جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام گفت: برجام بايد برپايه احترام متقابل بوده و هر گونه اقدام منتهي به فشار و تهديد منجر به تجديدنظر خواهد شد.
وي با تاکيد بر رصد دقيق اقدامات طرف مقابل براي بازگرداندن و يا تمديد تحريمها اظهار داشت: در اين صورت اقدامات متقابل بايد به عمل آيد و اقدامات داوطلبانه متوقف شود.
نماينده مردم ازنا در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به تصريح بر موضوع آب سنگين و مسائل دفاعي و موشکي به همراه بودن اين طرح با تلاشهاي تيم مذاکرهکننده هستهاي اشاره کرد.
همچنين کمالالدين پيرمؤذن نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي در سخناني به عنوان موافق طرح مذکور آن را چکيده توافق دو فراکسيون عمده مجلس برشمرد و گفت: نمايندگان با بها دادن به اندرزهاي رهبر معظم انقلاب با هم همدلند.
توپ در زمين ايران و امروز در زمين مجلس است
وي ادامه داد: به طور عام امروز توپ در زمين ايران و به طور خاص در زمين مجلس است و تعدادي اندک نگذارند که مجلس ايران نزد مردم و دنيا کوچک شود.
پيرمؤذن با اشاره به تاکيد آيتالله العظمي مکارم شيرازي بر تسريع بر اجراي برجام گفت: هر روز تاخير در تصويب برجام 100 ميليون يورو به کشور ضرر ميزند.
وي با پرهيز دادن نمايندگان از بها دادن به غوغاسالاري جريان خاص اظهار داشت: اگر قلب ما براي اسلام ميتپد و اگر نميخواهيم وهابيون و صهيونيستها خوشحال شوند و نيز اگر ميخواهيد توليد ملي با تکيه بر اقتصاد مقاومتي شکل گيرد بايد اين طرح کارساز را که با لحاظ کردن حفظ کيان نظام تدوين شده است، تصويب کنيم.
طرح با هماهنگي رئيس مجلس تدوين شده است
نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي گفت: طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران براي اجراي برجام با هماهنگي «رئيس گلم» و کارشناسان تدوين شده است و بيش از 80 درصد مردم خواهان اجراي برجام هستند.
حسينيان در تذکر آئيننامهاي:
شرکت وارداتي يا صادراتي ندارم/ کسي از خانواده ما به دشمنان پناهنده نشده است
سپس حجتالاسلام روحالله حسينيان نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در تذکري با استناد به ماده 79 آييننامه داخلي مجلس، نسبت به اظهارات پيرمؤذن که گفته بود «کاسبان تحريم منافعشان در حفظ تحريمها و منافع ابرقدرتهاست»، انتقاد کرد و اظهار داشت: بنده نه منافعي در تحريم داشتهام و نه در آينده در شکسته شدن تحريمها دارم.
وي افزود: آقاي پيرمؤذن! شما گفتهايد 85 درصد ملت موافق برجام هستند، بنابراين معلوم ميشود که ما در مقابل جماعت و ملت با نقد برجام ايستادهايم، يعني ما با اين اقداممان هم روي آينده خودمان و هم روي انتخابات خط کشيدهايم و آمدهايم و از عزت و استقلال ملت ايران دفاع ميکنيم.
حسينيان گفت: بنابراين اگر بناست کسي در تحريم کاسب باشد، شماها هستيد که خودتان را به رنگ جماعت درآوردهايد و از برجام دفاع ميکنيد، ما هيچ وقت نه شرکت صادراتي و نه شرکت وارداتي داشتهايم که منافعمان در تحريمها باشد؛ خدا ميداند که اگر حقوق بنده قطع شود، ماه آينده ادامه زندگي و حياتم بسته به خداوند متعال است، بنده يک ريال پسانداز ندارم.
نماينده تهران در مجلس در پايان يادآور شد: چطور به خودتان اجازه ميدهيد که ما را کاسبان تحريم بناميد؟ ما از خانوادهاي هستيم که يا شهيد دادهاند يا رزمنده هستند، از خانواده ما هيچکس به دشمنان پناهنده نشده است که امروز بياييد و به ما بگوييد «کاسبان تحريم».
تعجيل در بررسي طرح اجراي برجام قرار دادن مجلس در برابر عمل انجام شده است
حسينان در ادامه با در دستور قرار دادن طرح اقدام متقابل و متناسب دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام گفت: امروز در يک نقطه حساس تاريخي قرار گرفتهايم و اگر بدون دقت وارد بحث برجام شويم در برابر نسلهاي آينده پاسخي نداريم.
وي با اين پرسش که چرا وارد کاري شويم که از اصل خلاف قانون اساسي است، اظهار داشت: چرا در ورود به طرح اجراي برجام تاکيد ميکنيم؟ چرا نميگذارند نمايندگان روي آن مطالعه کافي انجام دهند؟
وي به اصول 75 و 125 قانون اساسي که کليه عهدنامهها را منوط به تصويب مجلس ميکنند، گفت: کجاي برجام با اين طرح به تائيد مجلس ميرسد؟ عهدنامه طرفيني است مگر ميشود با اضافه و کم کردن و يا حاشيه زدن به اصلي که ايران هيچ حقي در آن ندارد مجلس را سر کار بگذارند؟
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي گفت: آئيننامه داخلي مجلس به هيأت رئيسه اجازه ميدهد اگر دوفوريت طرحي راي نياورد لااقل 10 روز در کميسيون روي آن کار شود اما شما اينقدر دستپاچهايد که طرح اجراي برجام را 24 ساعته در کميسيون امنيت ملي به راي گذاشتيد. در بعضي کميسيونهاي ديگر هم به حد نصاب نرسيده است.
وي با انتقاد از اينکه با تعجيل در دستور کار قرار گرفتن طرح نمايندگان مقابل عمل انجام شده قرار ميگيرند، تصريح کرد: اين عهدنامه به عنوان گلستان و ترکمانچاي دوم در تاريخ خواهد ماند.
وي با تاکيد بر اينکه مجلس نبايد دست و چشم بسته باشد که نداند چيزي را که ميخواهد امضا کند، گفت: اگر اين طرح از طريق رويه قانوني آمده بود ما مخالفتي نداشتيم اما گويا دستهاي پشت پرده ميخواهد مجلس را در برابر عمل انجام شده قرار دهد.
حسينيان در پايان خاطرنشان کرد: طرح اقدام متقابل و متناسب دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام همه دستاوردهاي هستهاي را از بين ميبرد.
لاريجاني در پاسخ به حسينيان:
هيأت رئيسه براي در دستور کار قرار دادن طرح اجراي برجام عجله نکرده است
در پي آن علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در توضيح يکي از بندهاي مخالفت روحالله حسينيان مخالف تغيير رفتار مجلس براي بررسي طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام گفت: هيأت رئيسه براي در دستور کار قرار دادن طرح مزبور عجله نکرده است و اينکه دستهايي پشت پرده در کار است، درست نيست.
وي افزود:مدت زمان 10 روزه براي کميسيونهاي فرعي جهت مطالعه طرحهايي که دوفوريت آن رد شده است مربوط به طرحهاي عادي است نه فوري. اين طرح دو ماه است که در مجلس بسته است.
انصاري: دولت در موضوع برجام يکپارچه است
لاريجاني در ادامه با اشاره به نامه مجيد انصاري معاون پارلماني رئيسجمهور در پاسخ به تذکر حميد رسايي که گفته بود برخي از وزراي دولت با برجام مخالفند، گفت: آقاي انصاري نامهاي نوشتند مبني بر اينکه آنچه که آقاي رسايي گفته بود برخي از وزراي دولت با برجام مخالف هستند، تکذيب ميشود. دولت در اين موضوع يک زبان و يکپارچه است.
بذرپاش در مخالفت با تغيير دستور صحن علني:
کميسيون امنيت در کمتر از 2 ساعت طرح را تصويب کرد/ قرار نيست قبل از 26 مهر کاري شود که ميگويند تاخير شده
مهرداد بذرپاش عضو هيأت رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز در مخالفت با تغيير دستور صحن علني مجلس اظهار داشت: انتقاد من به عنوان عضوي از هئيت رئيسه مجلس اين است که چرا به صورت دو تکه و جدا شدهايم. به هر حال ما بايد در روند گزارش برجام، مسير مشخص را طي ميکرديم و طرح را به کميسيون مربوطهاي که نمايندگان مربوطه رأي دادهاند ارجاع ميداديم و بررسي ميشد.
وي افزود: کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در کمتر از دو ساعت هم طرح که جزو مهمترين طرحهاي جمهوري اسلامي است بررسي کرده و هم 200 پيشنهاد را نيز بررسي و به صورت يکجا رد کرده است.
عضو هيأت رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين تصريح کرد: به نظر شما اين بررسي کارشناسي است؟ اين بررسي عميق و درست است؟ کسي مخالف برداشتهشدن تحريمها نيست ولي اگر طرح در اين سطح که ميزان اهميت آن بر همه همکاران واضح و مبرهن است در عرض 2 ساعت به صورت يکجا 200 پيشنهاد را رد کنند کارشناسي است؟ به نظر کار بهتري ميتوانستيم انجام دهيم.
بذرپاش در ادامه مطلب خود اضافه کرد: اينکه ما از دولت درخواست کرديم لايحه بدهد کار بد و تندروي است؟ کار ما کاسبي در تحريم است؟ برخيها که فکر ميکنند اين اعداد و ارقام را از کجا ميآورند و اينکه ميگويند يا اين 120 درصد موافق از کجا آمدهاند؟ آنها خود را در صحنه سياسي تنظيم کردهاند. ما اگر دنبال رأي و استفاده سياسي بوديم بايد از نظر شما آن طرف ميايستاديم.
عضو هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي همچنين يادآور شد: اينکه ما درخواست داشتيم دولت لايحهاي صادر کند، دولت اگر لايحهاي داده است ما بايد مجوز دهيم کسي منتظر ما نيست، دولت منتظر شما براي اجرا است.
وي گفت: اينکه حرف از تأخير ميزنند دروغ محض است روز توافق 26 مهر ماه است قرار نيست زودتر از آن کاري صورت بگيرد که هر روز ميگويند تأخير صورت گرفته است. و اين اظهارات براي اين است که شما را در فشار قرار دهند و اين سخنان، خلافي است که در تاريخ ميماند و اکنون نيز هنوز اين مباحث را مطرح ميکنند.
بذرپاش همچنين متذکر شد: مگر طرفهاي غربي برجام را تصويب کردهاند که بخواهند از شما نيز تصويب بگيرند هر چند مراحل آن نيز طي نشده است. آنها نيز حتماً در روز توافق اجرا خواهند کرد و منتظر شما نيز نماندند و اين اشتباه است که ميگويند منتظر مجوز مجلس هستند. به هيچ وجه منتظر نماندند و اگر مجوز بودند درخواست لايحه ميکردند.
وي با اشاره به سخنان موگريني گفت: يکي از دوستان دولت گفته است که ما منتظر مجوز هستيم حتي بعد از سخنان رهبر معظم انقلاب. من خواهش دارم که يکي از اعضاي تيم مذاکرهکننده امروز جواب خانم شرمن را بدهد. من از روي متن ميخوانم که چه حرفي زده است. ما در مورد طرح صحبت ميکنيم نه برجام. وندي شرمن عضو ارشد تيم مذاکرهکننده گفته است« هيچ يک از بخشهاي طرح يک فوريتي مجلس مانع اجرايي شدن برجام نيست که نياز امروز ما و کاخ سفيد باشد» يکي اين صحبتها را تکذيب کند.»
وي همچنين با اشاره به ادامه صحبتهاي وي در خصوص برجام گفت: او که خود مسئول مذاکرهکننده است دارد اين حرفها را ميزند ما تکذيب نميکنيم پس يکي حرفهاي او را تکذيب کند.
عضو هيأت رئيس مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: آيا ما نبايد حساس باشيم که بعد از اجراي برجام به چه ميزان تحريمها باقي ميماند؟ پس بايد در طرح ببينيم که اگر طرف مقابل تحريمها را بازگرداند به بهانههاي تروريسم و حقوق بشر تحريمها را بازگرداند تکليف چيست. چند سال ديگر نه من و شما و نه تيم مذاکرهکننده و نه دولت هستند و همه عوض ميشوند و تنها سند است که حرف ميزند. اين طرح را در عرض کمتر از دو ساعت در کميسيون بررسي کرده و کميسيون اصلي که 50 روز به بررسي آن پرداخته است را رها ميکنند.
بذرپاش در خاتمه مطرح کرد: در اينکه برجام حفرههاي امنيتي دارد شکي نيست. اعضاي کميسيون بودند و ديدند که مسئولان نظامي چه حفرههاي امنيتي و نگرانکنندهاي را در برجام ذکر کردهاند ما نبايد اين مسئله را در طرح ببينيم ما طرح صيانت را تصويب کرديم ولي هيچکدام از بندهاي آن اجرا نشد. اکنون نيز اين طرح را تصويب کرده و اجرا نميکنيد و بعد ميگوييم نتوانستيم آن را اجرا کنيم. پس چرا شما اصرار ميکنيد چيزي را تصويب کنيد که قرار نيست اجرا کنند. کسي منتظر شما نيست، کسي دنبال شما براي تصويب نيست.
رسايي در تذکر آييننامهاي:
برخي وزراي دولت حاضر به دفاع از برجام در مجلس و شورايعالي امنيت ملي نشدند
به دنبال آن حجتالاسلام حميد رسايي نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در اخطاري با استناد به اصول 77 و 125 قانون اساسي اظهار داشت: اين دو اصل قانون اساسي صراحت دارد که تمامي موافقتنامهها بايد به صورت لايحه به مجلس بيايد. در واقع دولت بايد اين موافقتنامهها را در هيأت دولت به تصويب برساند و سپس به شکل يک لايحه به مجلس تقديم کند.
وي افزود: برجام يک موافقتنامه است و نميشود آن را توجيه کرد اما دولت حتي برجام را در هيأت دولت هم نبرده است و برخي از وزرا حتي حاضر نشدند در جلسه کميسيون برجام و در شورايعالي امنيت ملي از برجام دفاع کنند.
نماينده تهران در مجلس همچنين يادآور شد: دولت برجام را به صورت لايحه به مجلس ارائه نداد، در حالي که دولت حاضر نشد چنين لايحهاي به مجلس بدهد ما داريم آن را به شکل يک طرح در مجلس مطرح کرده و به صورت ضمني، برجام آن را تأييد ميکنيم و جاي سؤال است که آيا دولت بايد براي ما ريلگذاري کند يا ما براي دولت ريلگذاري کنيم؟
وي همچنين گفت: دولت قانونشکني کند، لايحه ندهد، بعد ما را مجبور کند که طرح ارائه دهيم، آن هم طرحي که به صورت ضمني برجام را تأييد ميکند. بنده مخالفتي با برجام نميکنم اما از آقاي رئيسجمهور و آقاي ظريف ميپرسم شما که ميگوييد برجام باعث شده ابرقدرتها در مقابل ايران تعظيم کنند، پس چرا لايحه آن را به مجلس نميدهيد؟
رسايي متذکر شد: ما با يک طرح داريم چيزي را که بايد در قالب لايحه به مجلس ارائه شود را تصويب ميکنيم. آن هم طرحي که از سوي افرادي تهيه شده که 5 نفر از آنها نامهاي نوشتند و 165 امتياز براي برجام برشمردند و بعد هم همين افراد چنين طرحي را آوردند و ميگويند چون برجام عيب دارد، بايد با يک طرح آن را مشروط کنيد.
وي در پايان خاطرنشان کرد: اين طرح به صورت ضمني برجام را تأييد ميکند، دولت بايد لايحه برجام را تقديم مجلس کند و ما آن را مورد بررسي قرار ميدهيم.
در ادامه علي لاريجاني رئيس مجلس در پاسخ به اين اخطار رسايي گفت: استناد شما درست نيست چرا که در اين اصول قانون اساسي گفته شده که موافقتنامهها بايد به تصويب مجلس برسد.
حسيني در موافقت با کليات طرح برجام:
توافق هستهاي حاصل 2 و به عبارتي 12 سال مذاکره است/ در عرصه خارجي بايد آرمانگراي واقعبين باشيم
سيد بهلول حسيني نماينده مردم ميانه در موافقت با کليات طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام از وکلاي ملت خواست نسبت به توافق هستهاي نگاه بخشي نداشته باشند.
وي با بيان اينکه مبادا بدون در نظر گرفتن واقعيتها فقط به فکر ايدهآلها و آرمانها باشيم، گفت: در عرصه خارجي بايد آرمانها مدنظر قرار گيرد اما ما بايستي در اين عرصه هم آرمانها را مدنظر قرار دهيم و هم واقعبين باشيم.
حسيني يادآور شد: اين توافق حاصل 2 و به عبارتي 12 سال مذاکره خصوصاً در ماههاي اخير است در اين مدت برادران مؤمن ما زحمات زيادي کشيدند.
«شايد همانطوري که آقاي ظريف گفت به آنچه خواستيم نرسيديم اما به آنچه بايد رسيديم».
وي همچنين خاطرنشان کرد: به قول آقاي رئيس جمهور ما به طرف مقابل سه گل زديم و دو گل خورديم که اين نشاندهنده ديپلماسي هوشمند و نرمش قهرمانانه است.
نماينده مردم ميانه در مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه برخي دوستان چنان با برجام مخالفند که گويا ما راههاي بهتري پيشرو داريم، خاطرنشان کرد: ما نمايندگان ملتيم و بايد منعکسکننده نظريات اکثريت جامعه باشيم حال امروز اکثريت جامعه تنشزدايي و رابطه سودمند را طلب ميکنند.
وي از همکاران خود خواست به کليات اين طرح رأي مثبت دهند.
توکلي: نقل برخي حقايق از سند برجام به مذاق عدهاي از نمايندگان خوش نيامد/ رئيس مجلس از حيثيت کميسيون ويژه برجام دفاع نکرد
در ادامه احمد توکلي نماينده مردم تهران در تذکري با استناد به بند 11 ماده 24 آييننامه داخلي مجلس، اظهار داشت: طبق اين بند هيأت رئيسه موظف به دفاع از شأن و حيثيت مجلس است.
وي با بيان اينکه برخورد عدهاي از نمايندگان با گزارش کميسيون برجام اصلاً مناسب نبود، گفت: عدهاي از نمايندگان به روش کميسيون ويژه برجام اعتراض کردند که اين اعتراض آنان نابجا بود، کميسيون برجام 40 روز زحمت کشيد و حقايقي از برجام را نقل کرد که برخي از نمايندگان خوششان نيامد اما بعد از ارائه گزارش کميسيون برجام، 5 نفر از نمايندگان طي بيانيهاي به اين گزارش اعتراض کردند.
توکلي خطاب به لاريجاني گفت: شما به عنوان رئيس مجلس بايد از حيثيت کميسيون ويژه برجام دفاع ميکرديد اما اين اتفاق نيفتاد.
در ادامه علي لاريجاني رئيس مجلس در پاسخ به توکلي گفت: ما هميشه از مصوبات کميسيونها دفاع ميکنيم چون کميسيونهاي مجلس جزو ارکان پارلمان هستند.
در واکنش به نطق بذرپاش
بروجردي: در کميسيون امنيت سه ساعت براي تدوين طرح برجام زمان اختصاص داديم
پس از مخالفت مهرداد بذرپاش نماينده مردم تهران و عضو هيأت رئيسه مجلس با کليت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام، علاءالدين بروجردي رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي طي تذکري گفت: آقاي بذرپاش عضو تهيهکنندگان طرح (هستند) اين طرح نه به معناي تهيهکننده بلکه به اين معنا که در روند تدوين آن حضور داشتند.
وي يادآور شد: ما در نشستهايي با حضور 4 عضو فراکسيون اصولگرايان و 3 عضو فراکسيون رهروان در سه جلسه تمام ابعاد موضوع را بررسي و پيشنهادات خود را ارائه کرديم و در نهايت طرح تدوين شد.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به جلسه کميسيون بررسي طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام اظهار داشت: در کميسيون سه ساعت پيرامون اين موضوع وقت گذاشتيم، آقاي رسايي نيز در همان نشست طرح جايگزيني را ارائه کرد که رأي نياورد. اگر رأي ملاک است ديگر اين حرفها چيست.
قاضيپور در اخطاري قانوني:
اجازه نفوذ آمريکا به ايران را نميدهيم/ دولت بايد لايحه برجام را تقديم مجلس ميکرد
به دنبال آن نادر قاضيپور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي در اخطاري با استناد به اصل 85 قانون اساسي، اظهار داشت: ما سرباز ولايتيم و رهبر انقلاب حکم دادند که مجلس شوراي اسلامي بايد برجام را بررسي کند.
وي با بيان اينکه ما هم با برخي از نمايندگان همنظر هستيم که دولت بايد لايحه برجام را تقديم مجلس ميکرد، گفت: عدهاي از نمايندگان که اين موضوع را مطرح ميکنند، خودشان طرحي در رابطه با برجام را آماده و تدوين کرده بودند، ما نميخواهيم در طرح برجام دست دولت را باز بگذاريم.
قاضيپور گفت: رهبر معظم انقلاب بايد مصوبات شورايعالي امنيت ملي را تأييد کنند و بدون تأييد ايشان، مصوبات اين شورا قابليت اجرا ندارد، ما اجازه نميدهيم آمريکا به کشورمان نفوذ کند و مردم ايران را به دو دسته موافقان و مخالفان برجام تبديل کند، همه ما سرباز ولايتيم و بايد طرح مربوط به برجام را بررسي کنيم.
اعتراض و تجمع شماري از نمايندگان مقابل تريبون هيأت رئيسه مجلس
روح الله حسينيان نماينده مردم تهران که تذکر آييننامهاي و اخطار قانون اساسي داشت از نمايندگان دعوت کرد در اعتراض به نحوه اداره جلسه در جلوي صحن و در مقابل هيأت رئيسه تجمع کنند.
گزارش خبرنگار فارس حاکي است علي لاريجاني که اداره جلسه را بر عهده داشت: در اين هنگام با طرح اين پيشنهاد که دو مخالف و دو موافق ديگر طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران براي اجراي برجام هر کدام 15 دقيقه صحبت کنند رأيگيري به عمل آورد.
وي با اشاره به اينکه در آيين نامه داخلي مجلس آمده است که مجموع مذاکرات بايد حداکثر 3 ساعت باشد افزايش موافقان و مخالفان را به رأي گذاشت که با رأي نمايندگان به تصويب رسيد.
ردپاي گزارش کميسيون ويژه کجاي طرح پيشنهادي است؟/طرحهاي مهم بايد دو شوري رسيدگي شوند
الياس نادران نيز در جريان مخالفت با کيات طرح يک فوريتي اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام گفت: تقاضا ميکنم که موافقتها و مخالفتها با دقت انجام شود تا تصميمي اتخاذ کنيم که براي خوشايند کسي نباشد.
وي افزود: اگر دولت احتياج ميديد که بايد مصوبهاي از مجلس داده شود که براساس آنچه که در طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام پيشنهاد شده مورد تصويب قرار گيرد چرا چنين کاري نکرده است.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: برخي نمايندگان ميگويند در تهيه طرح مذکور با شوراي امنيت و فراکسيونهاي مختلف هماهنگيها به عمل آمده است. بنده نه تابع فراکسيونهاي مختلف هستم و نه تابع شوراي عالي امنيت ملي بنده تابع مصوبات،آييننامه داخلي مجلس و قانون اساسي هستم. قانون اساسي چنين اختياري را به هيچ فراکسيوني و شوراي عالي امنيت ملي نميدهد. مجلس مطابق اصول قانون اساسي و مطابق آيين نامه داخلي بايد به موضوع رسيدگي کند و طبق آيين نامه داخلي هم رسيدگي دو شوري است.
نادران اضافه کرد: وقتي طرحي داراي اهميت است و زماني که يک موافقتنامه مهم در دستور کار قرار ميگيرد بايد دو شوري مورد رسيدگي قرار گيرد و نه يک شوري.
وي افزود: به فرض که بازار منتظر تصميمات برجام و تصويب و يا عدم تصويب آن باشد.دولت چرا معطل کرده و چرا وزرا دو سال و نيم است که دست روي دست گذاشتهاند. آن زماني که دولت دستشان نبود مي گفتند 20 درصد مشکلات کشور به تحريمها مرتبط است امروز که دولت دستشان است از ابتداي کار دولت دست روي دست گذاشتهاند و در حوزه اقتصادي کار را به جايي رساندهاند که وزراي دولت از ناکارآمدي و کم کاري و از فشاري که به اقتصاد کشور آمده دادشان درآمده است.
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس اظهار داشت:مسئولان دولتي ميگويند که ما هر روز از تحريمها ضرر ميکنيم. اگر ما از تحريمها هر روز ضرر ميکنيم و در اين دو سال و نيم مسئوليتش برعهده مسئولين دولتي است و از 26 مهر به بعد برعهده ديگران است و مسئوليت کار تا 26 مهر را چه کسي ميپذيرد.
دولت مسئوليت و فشار اقتصادي و معيشتي را ميپذيرد که مابقي ان را به گردن ديگران مياندازد.
نادران خاطرنشان کرد: دولت چرا ناکارآمدي خود را به گردن تحريم مياندازد. قرار بود اقتصاد مقاومتي اجرا شود چه شد.
وي افزود: اينکه در بند 1 طرح پيشنهادي فتواي رهبر معظم انقلاب رهبري در حرام بودن استفاده از سلاح هستهاي قانوني شده و اين يعني اينکه ما در مجلس مصوب ميکنيم که فتواي رهبر معظم انقلاب درست است. را قانوني است و اشکالي ندارد اين کار وهن ماست، وهن رهبري است و يا که داريم ديگران را بازي ميدهيم. در پس اين نوشتهها چيست؟
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: کميسيون ويژه بررسي برجام 40 روز متن برجام را مورد رسيدگي قرار داد و گزارشي را منتشر و در صحن علني مجلس قرائت کرد رد پاي اين گزارش در کجاي طرح پيشنهادي مشاهده ميشود. کميسيون امنيت ملي بايد پاسخ دهد اشکالاتي که در کميسيون ويژه بررسي برجام مورد رسيدگي قرار گرفته کدام يک از دغدغههاي مطرح شده در طرح پيشنهادي رفع شده است.
نادران خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب بارها مجلس هفتم را به خاطر وضع قانون الزام دولت به تجديد نظر در همکاري با آژانس بين المللي انرژي اتمي مصوب سال 1384 مورد تقدير قرار دادند و مجلس در طرح پيشنهادي خود همين قانون و مصوبه سه ماه قبل مجلس که با هماهنگي شوراي عالي امنيت ملي و اعمال نظر رئيس و بعضي از بزرگان مجلس لغو ميشود.
وي افزود: در قانون الزام دولت به حفظ دستاوردهاي هستهاي آمده است که طبق اصول 77 و 125 قانون اساسي اگر بناست توافقنامه اي به تصويب برسد بايد به صورت لايحه از مسير دولت به مجلس بيايد و اين مصوبه در طرح پيشنهادي جديد لغو مي شود و اين کرامتي است که از اين طرح خارج ميشود. طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام يک مصوبه است براي ذلت ايران و خط کشيدن بر روي همه آرمانهاي ملت ايران.
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس در پايان گفت: عده اي با کليات و جزييات طرح پيشنهادي موافقند که خودشان ميدانند و عده اي هم به تصور اينکه به کليات راي دهند بعد در جزييات خواهند توانست پيشنهادات خود را جايگزين کنند به کليات راي مي دهند که من خطاب به گروه دوم ميگويم شما يا آقاي رئيس را نشناخته ايد يا ساده لوحي ميکنيد براي اينکه فکر ميکنيد چيزي را ميشود تصويب کرد و جايگزين آنچه کرد که کميسيون امنيت ملي در صحن تقديم کرده است. اين تجربه در دو سه روز آينده مشخص ميشود.
حسينيان در اخطار قانوني:
سند برجام را به رسميت نميشناسيم/ توافق هستهاي موجب سلطه بيگانگان بر کشور ميشود
حجتالاسلام روحالله حسينيان نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در نشست علني امروز يکشنبه پارلمان در اخطاري با استناد به اصل 153 قانون اساسي، اظهار داشت: هر گونه قراردادي که موجب سلطه بيگانگان بر منابع طبيعي، اقتصادي، فرهنگ، ارتش و ديگر شمول کشور شود، ممنوع است.
وي افزود: نگوييد که ايران انپيتي را پذيرفته پس نظارت را پذيرفته است، بين نظارت و سلطه بيگانگان تفاوت وجود دارد، نظارت به اين معناست که ناظر ميآيد و اعمال يک کشور را زير نظر ميگيرد، هر گاه انحرافي در اقدامات آن کشور پيدا شود، ناظر مربوطه اعلام ميکند، ولي دخالت و سلطه بيگانگان چيز ديگري است.
حسينيان با بيان اينکه در چند جاي برجام اجازه داده شده که بيگانگان درباره ايران تصميمگيري کنند، گفت: طبق قانون اساسي اين سلطه بيگانگان محسوب ميشود. سلطه به اين معناست که در امور کشور مدنظر دخالت ميکنند، در سند برجام 10 سال، 15 سال يا 25 سال جمهوري اسلامي ايران از توسعه و تحقيق محدود شده است و به بيگانگان اجازه داديم پس از اين مدت نسبت به اقدامات ايران نتيجهگيري کنند، لذا اين يک سلطه در اقتصاد کشور است و سلطه علمي محسوب ميشود.
وي همچنين گفت: در مورد موشکهاي بالستيک نکاتي در سند برجام مطرح شده که سلطه بيگانگان بر ايران محسوب ميشود، طبق اصل 110 قانون اساسي يکي از وظايف رهبر معظم انقلاب تعيين سياستهاي کلي نظام است، رهبر معظم انقلاب بارها خطوط کلي نظام درباره مذاکرات هستهاي را تعيين و اعلام کردند، اما متأسفانه آقاي ظريف و آقاي صالحي بارها در اين مذاکرات از خطوط قرمز تعيينشده توسط رهبر معظم انقلاب عبور کردند، «برجام عبورگاهي از خطوط قرمز رهبري است»، اين اقدام تيم مذاکرهکننده مغاير اصل 110 قانون اساسي است.
نماينده تهران در محلس در بخش ديگري از سخنانش يادآور شد: طبق اصول 77 و 125 قانون اساسي مقاولهنامهها و موافقتنامهها بايد پس از تصويب در مجلس به امضاي رئيسجمهور برسد، الآن رئيسجمهور ميگويد من امضا نميکنم، وزير امور خارجه هم ميگويد امضاي من نمادين است، چرا مجلس وارد کاري شود که اصل آن غيرقانوني است، ما اصلاً برجام را به رسميت نميشناسيم که بياييم به خاطر آن طرحي ارائه دهيم.
وي بر همين اساس تصريح کرد: مجلس شوراي اسلامي نميتواند در مورد موضوعات غيرقانوني تصميمگيري کند. چرا مسئوليت برجام را به گردن مجلس مياندازيد.
در ادامه علي لاريجاني رئيس مجلس در پاسخ به اين اخطار حسينيان گفت: طبق قانون اساسي مجلس بايد موافقتنامهها را بررسي کند، بررسي برجام در مجلس و طرح مذکور اجراي همين اصول قانون اساسي است، گفتيد هر گونه قراردادي که موجب سلطه بيگانگان شود، غيرقانوني است، ما اين سخن را قبول نداريم، برجام سلطه بيگانگان نيست، اگر نظارت آژانس بر معادن 25 سال است، سلطه بيگانگان محسوب ميشود؟
وي همچنين گفت: آژانس همين الآن بر نطنز نظارت ميکند، آيا اين سلطه بيگانگان است؟ ما ميخواهيم مشکل تحريمها را حل کنيم، وقتي ما عضو آژانس هستيم و انپيتي را پذيرفتهايم، اين نظارتها جزء همان انپيتي است و سلطه بيگانگان محسوب نميشود.
لاريجاني در پاسخ به زاکاني:
اينکه نظرات دبيرخانه اعمال نشد را تکذيب ميکنم/ فکر نکنيد پشت پردهاي وجود دارد
علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اظهارات زاکاني مبني بر مخالفت با کليات طرح برجام اظهار داشت: آقاي زاکاني چند نکته بيان کردند که بايد به آن توجه کرد يکي اينکه اين طرح از دو ماه پيش آماده شده بود و طرح را بنده دادهام و ديگري اينکه ايشان دو بار طرح را به مقام رهبري دادند و ايشان جواب نداند.
وي افزود: هر دوي اين سخنان درست نيست ما نبايد از مقام رهبري اينگونه نقل کنيم. مقام رهبري علني گفتهاند من در موضوع تصميم مجلس دخالت نميکنم، بنده هم همين حرف را زدم.
رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين تصريح کرد: اما در حل اين مسئله رهبري فرمودند مجلس تصميم بگيرد. آيا مجلس فقط همان مطلبي است که کميسيون برجام ارائه داد؟ آيا مقصود رهبر معظم انقلاب همان بود که کميسيون برجام گزارشي دهد و تمام شود، ظاهراً اين نيست.
لاريجاني در ادامه مطلب خود متذکر شد: مجلس بايد تصميم بگيرد، ما در مشاورهاي که داشتيم گفتيم راههاي اينچنيني نيز وجود دارد اگر من از قبل اين پيشبينيها را نميکردم امروز شما ميگفتيد چرا مديريت نشد. لذا بحثهاي اوليهاي مطرح شد.
وي همچنين اضافه کرد: موضوع به دبيرخانه ارجاع شد آقايان زاکاني و جلالي را خود بنده به دبيرخانه معرفي کردم که طرح را با دبيرخانه آماده کنيد. آقايان نيز در دبيرخانه فردي مشخص کردند و طرح را منقح کردند. اينکه نظرات دبيرخانه اعمال نشد را حتماً تکذيب ميکنم، شب گذشته ساعت 7، آقاي شمخاني نزد بنده بودند و ما از ابتدا تا انتها اين طرح را بررسي کرده و با نظر دبيرخانه همه قبول کردند که اجرا شود. ايشان هم اکنون حاضر هستند اتفاقاً بنده به ايشان گفتم امروز در مجلس حاضر شوند که روشن شود چيزي در پشت صحنه نيست.
رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين يادآور شد: ما اين کار را انجام داديم چرا که يک مسئله ملي است. من فرمايش آقاي زاکاني را تأئيد ميکنم که يک مسئله ملي است. در مسئله ملي بايد توافق شود موضوع هستهاي مسئلهاي است که به رهبري مربوط ميشود بنابراين ما رهبري را مطلع کرديم ما که نبايد نظر ايشان را ميگرفتيم چون اگر نظر ايشان گرفته ميشد ديگر مجلس نميتوانست خلاف آن نظريه را دهد.
رهبر معظم انقلاب بنا نيود در خصوص برجام نظري بدهند
لاريجاني در ادامه متذکر شد: اينکه گفتهاند رهبر معظم انقلاب نظري ندادهاند رهبري بنا نبود نظر بدهند بنابراين حق اين بود که ما رهبري را مطلع کنيم که کرديم.
وي اضافه کرد: هميشه طرحهاي مربوط به هستهاي از طريق دبيرخانه انجام و هماهنگ ميشد و ما اين کار را انجام داديم نهايتاً ديشب هم از ابتدا تا انتهاي طرح را خوانديم.
وي ادامه داد: مطلبي که آقاي زاکاني مبني بر بيانيه بودن طرح زدند حرف آقاي شمخاني نيست چرا که از آقاي شمخاني پرسيدند اين يک بيانيه است؟ ولي ايشان گفتند خير نکات مهمي در آن وجود دارد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: چرا با دست خودتان يک چيز را خراب ميکنيد؟ ما با هماهنگي کار کرديم. مباحث با هماهنگي داخل مجلس صورت گرفت، ما چه بايد ميکرديم.
لاريجاني در بخش ديگري از سخنان خود مطرح کرد: يکي دو ماه پيش بنده آقاي حداد را در يکي از مجالس ديدم و ايشان، گفت در اين مسئله چه بايد انجام دهيم و بنده پيشنهادات خود را ارائه دادم و ايشان گفتند بنده نيز همين مسائل به ذهنم رسيد. بنابراين از همگرا بودن نمايندگان در مجلس سخن گفتم. از اواسط بحث در کميسيون برجام نيز آقاي زاکاني را در جريان گذاشتم و گفتم با دبيرخانه همکاري کنيد که پس از گزارش برجام يک طرحي وجود داشته باشد وگرنه ميخواهيد چه کار بکنيد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي اضافه کرد: ايشان نيز اين کليات را قبول داشت. بنده در اين بين به آقاي جلالي هم گفتم که همکاري کنند تا فراکسيون به نتيجه برسند سپس با حضور آقاي حداد و دوستاني مانند آقايان زارعي، نبويان و دهقان جلسهاي داشتيم و سير بحث را مشخص کرديم و مقرر شد سه نفر از هر دو فراکسيون بنشينند و بر روي طرح مقدماتي کار کرده و نظرات خود را اعمال کنند.
وي ادامه داد: پس از آن آقايان توکلي، زارعي، بذرپاش، حقيقتپور، جلالي و بروجردي چهار نفر از فراکسيون اصولگرايان و سه نفر از فراکسيون رهروان ولايت سه جلسه برگزار کردند. در اين جلسات برخلاف گفته آقاي زاکاني جلسه آخر آن نزد خود بنده برگزار شد و نظرات دو فراکسيون عمل شد.
لاريجاني گفت که اين متن واحده قبلي نبود بلکه پيشنهاد اصولگرايان بود ما متن را عوض کرديم تنها يک مورد بود که آقايان ميخواستند بندي را اضافه کنند و ما توافق نکرديم چرا که دو فراکسيون بايد توافق کنند. ما اين اضافه کردن بند را مصلحت نميدانستيم که بعد بررسي کردم و دبيرخانه نيز مصلحت نميدانست که اين کار انجام شود.
نماينده مردم قم در مجلس ادامه داد: بقيه موارد اعمال شد بطوريکه همه گفتند ما امضاء کنيم و حتي آقاي زاکاني گفتند من به شرطي امضاء ميکنم که گزارش کميسيون برجام زودتر خوانده شود، ولي ما گفتيم ما نميتوانيم اين تعهد را بدهيم. اين مسير همگرايي پيش رفته است اگر حرفي از دبيرخانه به دفتر ميزنند خلاف است، دفتر رابط دارد و آن رابط آقاي حجازي است که بايد به بنده بگويد و حرفهاي آنها را بنده در عين امانتداري به شما منتقل ميکنم اگر هم بحث دبيرخانه است که بنده ديشب از ابتدا تا انتها بررسي کرديم و آقاي شمخاني قبول کردند و نظرات اعمال شد و قبول کردند که طرح خوبي است و اينکه از نظرات ديگران گفته ميشود ما نميدانيم و اين واقعيت قضيه بوده است.
وي در ادامه عنوان کرد: اين که عدهاي ميگويند طرح عقب بيفتد يا آن را رد کنيم چند نظر در مجلس وجود دارد. عدهاي نظر بر اين دارند که برجام را رد کنيم بنده نيز نظر آنها را محترم ميبينيم البته من مخالف اين کار هستم. دومين نظر اين است که ما برجام را به دولت برگردانيم و بگوييم که آنها لايحه بدهند و دوباره به مذاکره بنشينيم و اين در شرايط فعلي تير در تاريکي است ولي در هر حال يک نظر است.
*فکر نکنيد پشت پردهاي وجود دارد
لاريجاني به ديگر نظرات نيز اشاره کرد و ادامه داد: نظر سوم اين است که ما به دولت اجازه بدهيم در چارچوب مصوبات شوراي عالي امنيت ملي که بايد به تصويب رهبري برسد و ملاحظاتي که ما ذيل آن ميآوريم بتوانند برجام را اجرا کنند که در مورد تهديدات خارجي است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه اين طرح اصلاً يک بيانيه نيست، متذکر شد: بند ديگري نيز مربوط به لغزشها است. مثلاً در خصوص نيروهاي مسلح و موشکي که ما صريح گفتيم بايد تقويت شود يا در خصوص نفوذ سياسي و فرهنگي ما فرمايش رهبر معظم انقلاب را اجرا کرديم.
لاريجاني ادامه داد: اينکه ميگويند ما ميخواهيم هماهنگي بيشتري انجام دهيم مانعي نيست ولي ما هماهنگي را شروع کردهايم که برخي نظر آقايان عوض شد. فکر نکنيد پشت صحنهاي وجود دارد همه چيز همين است و هيچ چيزي عوض نشده است.
وي عنوان کرد: در آييننامه قيد شده است هيأت رئيسه ميتواند طرحها را به اين کميسيون ارجاع دهد ولي ما به دليلي ارجاع نداديم و دليل آن روشن است. کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس از روز اول مخالفت ميکرد و ميگفت شما وظيفه اساسي اين کميسيون را به کميسيون ديگري دادهايد و ما گفتيم کميسيون ويژه به دليل اهميت آن ميخواهد گزارشي تهيه کند.
لاريجاني در پايان عنوان کرد: کميسيون امنيت ملي کميسيوني است که چهار طرح هستهاي ديگر نيز از آن استخراج شده است. به علت مشغله و اختلافاتي که در کميسيون ويژه وجود داشت صلاح نديديم گزارش به آن ارجاع داده شود. ما ديديم که ممکن است اين طرح به تعويق بيفتد و به کميسيون ديگري ارجاع داديم اين کجا خلاف قانون است؟ ما به وظيفه خود عمل کرديم. هيأت رئيسه نيز رأي داده است و يک نظر فردي نبوده لذا اين تذکر وارد نيست.
حسينيان در اخطار قانوني:
سند برجام را به رسميت نميشناسيم/ توافق هستهاي موجب سلطه بيگانگان بر کشور ميشود
حجتالاسلام روحالله حسينيان نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در نشست علني امروز يکشنبه پارلمان در اخطاري با استناد به اصل 153 قانون اساسي، اظهار داشت: هر گونه قراردادي که موجب سلطه بيگانگان بر منابع طبيعي، اقتصادي، فرهنگ، ارتش و ديگر شمول کشور شود، ممنوع است.
وي افزود: نگوييد که ايران انپيتي را پذيرفته پس نظارت را پذيرفته است، بين نظارت و سلطه بيگانگان تفاوت وجود دارد، نظارت به اين معناست که ناظر ميآيد و اعمال يک کشور را زير نظر ميگيرد، هر گاه انحرافي در اقدامات آن کشور پيدا شود، ناظر مربوطه اعلام ميکند، ولي دخالت و سلطه بيگانگان چيز ديگري است.
حسينيان با بيان اينکه در چند جاي برجام اجازه داده شده که بيگانگان درباره ايران تصميمگيري کنند، گفت: طبق قانون اساسي اين سلطه بيگانگان محسوب ميشود. سلطه به اين معناست که در امور کشور مدنظر دخالت ميکنند، در سند برجام 10 سال، 15 سال يا 25 سال جمهوري اسلامي ايران از توسعه و تحقيق محدود شده است و به بيگانگان اجازه داديم پس از اين مدت نسبت به اقدامات ايران نتيجهگيري کنند، لذا اين يک سلطه در اقتصاد کشور است و سلطه علمي محسوب ميشود.
وي همچنين گفت: در مورد موشکهاي بالستيک نکاتي در سند برجام مطرح شده که سلطه بيگانگان بر ايران محسوب ميشود، طبق اصل 110 قانون اساسي يکي از وظايف رهبر معظم انقلاب تعيين سياستهاي کلي نظام است، رهبر معظم انقلاب بارها خطوط کلي نظام درباره مذاکرات هستهاي را تعيين و اعلام کردند، اما متأسفانه آقاي ظريف و آقاي صالحي بارها در اين مذاکرات از خطوط قرمز تعيينشده توسط رهبر معظم انقلاب عبور کردند، «برجام عبورگاهي از خطوط قرمز رهبري است»، اين اقدام تيم مذاکرهکننده مغاير اصل 110 قانون اساسي است.
نماينده تهران در محلس در بخش ديگري از سخنانش يادآور شد: طبق اصول 77 و 125 قانون اساسي مقاولهنامهها و موافقتنامهها بايد پس از تصويب در مجلس به امضاي رئيسجمهور برسد، الآن رئيسجمهور ميگويد من امضا نميکنم، وزير امور خارجه هم ميگويد امضاي من نمادين است، چرا مجلس وارد کاري شود که اصل آن غيرقانوني است، ما اصلاً برجام را به رسميت نميشناسيم که بياييم به خاطر آن طرحي ارائه دهيم.
وي بر همين اساس تصريح کرد: مجلس شوراي اسلامي نميتواند در مورد موضوعات غيرقانوني تصميمگيري کند. چرا مسئوليت برجام را به گردن مجلس مياندازيد.
در ادامه علي لاريجاني رئيس مجلس در پاسخ به اين اخطار حسينيان گفت: طبق قانون اساسي مجلس بايد موافقتنامهها را بررسي کند، بررسي برجام در مجلس و طرح مذکور اجراي همين اصول قانون اساسي است، گفتيد هر گونه قراردادي که موجب سلطه بيگانگان شود، غيرقانوني است، ما اين سخن را قبول نداريم، برجام سلطه بيگانگان نيست، اگر نظارت آژانس بر معادن 25 سال است، سلطه بيگانگان محسوب ميشود؟
وي همچنين گفت: آژانس همين الآن بر نطنز نظارت ميکند، آيا اين سلطه بيگانگان است؟ ما ميخواهيم مشکل تحريمها را حل کنيم، وقتي ما عضو آژانس هستيم و انپيتي را پذيرفتهايم، اين نظارتها جزء همان انپيتي است و سلطه بيگانگان محسوب نميشود.
تذکر آييننامهاي زاکاني نسبت به عدم ارجاع طرح برجام به کميسيون تخصصي
عليرضا زاکاني نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي امروز يکشنبه 19 مهر در تذکري شفاهي در صحن علني مجلس گفت: تذکر من عدم رعايت آييننامه در سير رسيدگي به طرح يک فوريتي اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام است.
وي با اشاره به اينکه تذکر بعدي او عدم ارجاع اين طرح به کميسيون تخصصي است خاطرنشان کرد: کميسيون برجام 40 شبانهروز تلاش کرد تا بتواند ابعاد مختلف و پيچيده اين توافقنامه را مورد بررسي قرار دهد و در نهايت به گزارشي رسيديم که مبتني بر قواعد کميسيونهاي مجلس به تصويب رسيد و در صحن منعکس شد اما جنابعالي - لاريجاني - طرحي را که از دو ماه قبل آماده کرده بوديد در دستور گذاشتيد.
بر اين اساس لاريجاني در اينجا پاسخ داد تذکر شما قبلاً توسط ديگر نمايندگان مطرح شده و پاسخ داده شده است که زاکاني در جواب گفت: شما اتهام دروغ به من زديد من صبح در دبيرخانه شوراي امنيت ملي بودم، صحبتهايي که ديروز بعدازظهر با آقاي شمخاني کرده بوديد مطرح شد و مسئول مربوطه گفت آقاي لاريجاني درست مطلب را منتقل نکرده است.
رئيس مجلس توضيح داد: من ديشب با شخص آقاي شمخاني صحبت کرده بودم از اول تا آخر طرح را با هم خوانديم بعد شما رفتيد از يک نفر ديگر پرسيديد.
گزارش خبرنگار فارس حاکي است زاکاني با پافشاري بر اينکه لاريجاني وي را متهم به سخن کذب کرده است، گفت: شما ميخواهيد از اين طرح دفاع کنيد خب دفاع کنيد اما منطق ما را هم بشنويد.
لاريجاني در پاسخ گفت: من سير مسئله را طرح کردم.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه اکثر توافقهاي فراکسيون اصولگرايان درباره طرح مزبور رعايت نشده است، گفت: آقاي زارعي ميتوانند در اين باره توضيح دهند.
بر اين اساس رئيس مجلس شوراي اسلامي پاسخ داد: اشهدوا بالله تا آخر با هم توافق کرديم به جزء يک مورد؛ اينکه طرح بنده نيست که من از آن دفاع کنم اين يک طرح ملي است. آيا من از آن بهرهاي دارم؟ شما طوري ميگوييد که انگار من از آن نفعي ميبرم.
طلا در مخالفت با کليات طرح برجام
با توافق مخالف نيستيم/به دنبال گرفتن حق قانوني ملتيم
حسين طلا نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در نشست علني امروز يکشنبه پارلمان در مخالفت با کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام، به بيان تفاوتهاي نگاه مقاومت و سازش پرداخت.
وي با بيان اينکه آنچه برگ برنده آقاي ظريف در پاي ميز مذاکرات جريان مقاومت بود، خاطرنشان کرد: ما در سال 82 به توافق نرسيديم و در آن زمان تجهيزات خود را پلمپ کرديم اما امروز همين برگ برنده ما را در اين مسير ياري کرد.
وي اين سوالات را پرسيد که امروز برنامه جامع اقدام مشترک چگونه به مجلس آمده؟ شماره چاپ و تاريخ آن کجاست؟ پيوست آن کجاست؟
طلا با بيان اينکه ما چيزي را بررسي ميکنيم که نميدانيم کجاست و چه پيوستهايي دارد، خاطرنشان کرد:آقاي روحاني پيشتر گفتهاند ما چيزي را امضا نکردهايم پس در چنين وضعيتي ما امروز چه چيزي را بررسي ميکنيم؟
نماينده مردم تهران در مجلس با يادآوري اينکه در دوره قبل گفتند ترجمه توافق اشتباه دارد، خاطرنشان کرد: همين باعث شد ترجمه ها را جمع کرده و متن جديدي را توزيع کنند، در چنين شرايطي ما چگونه به اين متن اطمينان داشته باشيم؟
وي با تأکيد بر اينکه ما مخالف توافق و رفاه مردم نيستيم، خاطرنشان کرد: ما مخالف اين طرحيم زيرا اين طرح اصول اصلي ما و دغدغههاي نظام را محقق را نميکند.
طلا اضافه کرد: ما مخالف اين پرينتيم چون گفتماني را حاکم ميکند که با اصول انقلاب در تضاد است، مخالفيم چون به استقلال کشور لطمه ميزند،
نماينده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد که با توافق انجام شده ما 15 سال وارد محدوديت ميشويم و اين براي کشور مفيد نخواهد بود.
وي با بيان اينکه مقام معظم رهبري درباره برجام دو نکته اصلي را بيان کردهاند، در بيان اين دو نکته گفت: اول اينکه ايشان تأکيد کردند توافق بررسي شود که از همين رو کميسيون ويژه تشکيل و نهايتا گزارش آن قرائت شد. دوم اينکه تأکيد کردند من در رد يا قبول توافق دخالتي نميکنم.
نماينده مردم تهران در مجلس با تأکيد مجدد اينکه با توافق و رفاه مردم مخالف نيست، خاطرنشان کرد: ما امروز به دنبال گرفتن حق قانوني مردميم. ما مخالف اينيم که عزت و شرف ملت زير سوال برود. البته بايد بگويم منظورم اين نيست که طرح همکاران باعث اين موضوع شده اما بايد همکاري بيشتري براي جمعبندي در اين زمينه داشته باشيم.
اين نماينده مردم در خانه ملت با اشاره به فاجعه منا اظهار داشت: در آن حادثه چيزي که مؤثر بود ديپلماسي خنده نبود بلکه صلابت و مواضع حيدرگونه مقام معظم رهبري بود؛ در آن روزها که افراد نميدانستند چه بايد بکنند مقام معظم رهبري با صلابت حيدرگونه قصه را برگرداند و اگر امروز به عزيزان ما توهين نميشود به خاطر اين است نه به خاطر ديپلماسي خنده.
لاهوتي در تذکر خود در صحن علني مجلس
ما بايد به جاي بررسي طرح جديد گزارش کار دولت از مذاکرات را مورد بررسي قرار دهيم
در ادامه آن مهرداد لاهوتي در تذکر بند «د» ماده 112 آئيننامه داخلي مجلس گفت که بر اساس بند «د» اين ماده مدت نطق براي مسائل مهم مربوط به سياست خارجي از قبيل عهدنامهها و موافقتنامههاي بينالمللي حداکثر 3 ساعت و براي هر ناطق حداکثر 15 دقيقه لحاظ خواهد شد.
وي افزود: بررسي طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام هم مصداق مسائل مهم در سياست خارجي و همين که عهدنامهها و موافقتنامهها در آن لحاظ شده است.
نماينده مردم لنگرود در مجلس اظهار داشت: نکته ديگر اين است که ما در خلال مذاکرات يک طرح دوفوريتي که رئيس مجلس آن را نيز مديريت کرد در قالب اصل 125 قانون اساسي اجازه داده که مذاکرات خود را بر اساس مصوبات شوراي عالي امنيت ملي دنبال کنند. بند ديگر آن اين بود که تحريمها لغو و گزارش مذاکرات نيز به مجلس ارائه شود.
لاهوتي خاطرنشان کرد: دولت نيز به اين مصوبه عمل کرد و بر اساس همان دوفوريتي که ما تصويب کرديم مذاکرات خود را انجام داد و تحريمها را لغو و مصوبات شوراي عالي امنيت ملي را رعايت کرد و گزارش آن را به مجلس ارائه کرد.
وي افزود: ما در شرايط کنوني بايد گزارشي که دولت از انجام مذاکرات و توافق به مجلس داده، بررسي کنيم و اشکالات آن را به دولت گوشزد کنيم نه اينکه طرح ديگري را ارائه کنيم.
زاکاني در مخالفت با طرح اجراي برجام:
طبق برجام تحريمها لغونشدني و مسير شکايت ايران مسدود است
همچنين عليرضا زاکاني نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در مخالفت با کليات طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام، گفت: ما امروز در يک گردنه حساسي از تاريخ قرار داريم.
وي با اشاره به اينکه به تعبير شوراي نگهبان 7 موافقتنامهاي که در آن تعهد ايجاد شده باشد بايد به مجلس ارائه شود، گفت: دولت تدبير و اميد به مجلس بياعتنايي کرد و علاوه بر آن از خطوط قرمز هستهاي نيز در توافق عبور شد.
زاکاني با اشاره به اينکه تيم مذاکرهکننده هستهاي قوانين مصوب مجلس درباره موضوع هستهاي کشور در سالهاي 84 و 92 را مدنظر قرار نداد، گفت: قانون مصوب سال 84 درباره بازنگري در مورد همکاري ايران با MPT به تعبير رهبر انقلاب جزو بهترين قوانين صد ساله کشور است.
وي همه ادعاهاي شکل گرفته درباره برجام را نادرست خواند و افزود: گفتند برجام سايه جنگ را از سر کشور برميگيرد در حالي که همه اذعان دارند که سايه جنگ به واسطه اقتدار ايران از سر کشور برداشته شده است.
زاکاني با تصريح بر اين نکته که ما هنوز ذيل ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد هستيم، گفت: آقاي ظريف گفتند اگر ما توافق نميکرديم فروش نفت به صفر ميرسيد در حالي که آماري که از آمريکا منتشر ميشود اين را رد ميکند. اگر کساني ميخواهند کشور را بحراني نشان دهند خود بايد توضيح دهند ما در اوج تحريمها 1.9 ميليون بشکه نفت ميفروختيم.
وي افزود: اعلام کردند که برجام تحريمها را لغو ميکند اما هيچ تحريمي جزء 4 و نصفي که جزو دستورات رئيس جمهور آمريکا بود حذف نميشود.
رئيس کميسيون ويژه برجام مجلس شوراي اسلامي تمام پيشفرضها راجع به مذاکرات هستهاي را نادرست برشمرد و گفت: تيم مذاکرهکننده هستهاي در جزئيات با هيچ کس هماهنگ نبود و به گفته دبير شوراي عالي امنيت ملي در کميسيون برجام شوراي عالي امنيت ملي در جريان اين امور نبود و کميته هستهاي جلسات آن چناني نداشت لذا آنچه اعلام ميکنند يک کلياتي است زيرا دولت علاقه نداشت برجام در مجلس بررسي شود.
وي با يادآوري تأکيد مقام معظم رهبري بر اينکه اگر تحريمي لغو نشود ما تأسيسات هستهاي خود را در زمين جمع نخواهيم کرد، پرسيد کجاي دغدغه رهبري رعايت شده است؟ آقاي لاريجاني هم مخالف آمدن برجام به مجلس بود و در مصاحبهاي گفت نظر رهبري بود که برجام در مجلس بررسي شود.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي از اعتراض خود به کميسيون امنيت ملي سخن گفت و با اشاره به اينکه اين کميسيون از کارشناسان براي بررسي طرح يک فوريتي بهره نگرفته است، خاطرنشان کرد: در زمينه برجام اعلام شده است که ظرف 24 ساعت از هر جا که خواستند ميتوانند بازديد کنند.
زاکاني با تأکيد مجدد بر اينکه تحريمها لغو شدني نيست، گفت: سخنان آقاي عراقچي، صالحي و ظريف با هم تناقض دارد؛ ما فهميديم که 5 سند درباره توافق هستهاي وجود دارد که اولي برجام و دومي قطعنامه شوراي امنيت است.
وي ادامه داد: سومين سند برنامه بلندمدتي است که آقاي عراقچي گفت همين برجام است اما آقاي صالحي در جلسه کميسيون گفت در حال تدوين است؟
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي گفت: سند چهارم توافق محرمانه ميان ايران و آژانس است که به ما عنوان شد کلياتي از آن را ميتوانيم مطرح کنيم اما سند پنجم بين ايران و آمريکا امضا شده است.
وي مسير شکايات و حقخواهي ايران را در برجام مسدود دانست و اظهار داشت: من از آقاي عراقچي پرسيدم ما به کجا ميتوانيم شکايت کنيم ايشان پاسخ داد بايد به خدا شکايت کنيم. اگر ميخواستيم به خدا شکايت کنيم که ديگر مذاکره نميکرديم.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه تيم مذاکرهکننده هستهاي نتوانسته است حقوق اساسي ايران را از گرگهاي اروپايي و آمريکايي بگيرد، تصريح کرد: قرار نيست اگر اين تيم نتوانست حق ما را بگيرد ما به اين طرح رأي موافق دهيم.
نکو در موافقت با کليات طرح اجراي برجام:
جوسازيها درباره طرح اجراي برجام درست نيست/نبايد جناحي يا سياسي با موضوع هستهاي برخورد شود
ابراهيم نکو نماينده مردم رباطکريم در مجلس شوراي اسلامي نيز در سخناني به عنوان آخرين موافق کليات طرح يک فوريتي اقدام متناسب با و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام، اظهار داشت: مجلسي که عصاره ملت است، نبايد به بيان برخي مطالب بپردازد، بيان برخي موضوعات در صحن علني و از تريبون پارلمان صحيح نيست و هيأت رئيسه مجلس موظف به برقراري نظم پارلمان است.
وي با بيان اينکه رفتار عدهاي از نمايندگان مجلس منجر به دو قطبي شدن جامعه ميشود که با فرمايشات رهبر معظم انقلاب مغايرت دارد، گفت: بعد از امضاي توافق هستهاي و برجام، يک شوکي به اقتصاد کشور وارد شد و مشکلاتي به وجود آمد که تکليف آنها را بايد مشخص کنيم، نمايندگان بايد شرايط کارگران کشور و فضاي اقتصادي حاکم بر جامعه را ببينند و سپس درباره برجام نظر دهند، امروز توليد ما با رکود مواجه شده است.
نکو همچنين يادآور شد: بياييد در موعد مقرر بررسي برجام را به اتمام برسانيم، به نوعي اقتصاد کشور ارتباط مستقيم با برجام دارد، چرا امروز به قانون بياحترامي ميکنيم، اين ايده که بخواهيم تفکرات خودمان را به ديگران غالب کنيم، صحيح نيست.
وي با بيان اينکه بهتر است از حاشيه درست کردن خودداري کنيم که در شأن مجلس نيست، تصريح کرد: طرح يک فوريتي اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام در کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي بررسي شده است، ما بايد به مصوبه کميسيون امنيت ملي احترام بگذاريم، اين کميسيون تشخيص داده که برخي پيشنهادات نمايندگان مطرح نشود البته پيشنهادات ديگري هم وجود دارد که ميتواند تغييرات ديگري در جزئيات طرح مذکور به وجود آورد.
نماينده رباطکريم در مجلس در بخش ديگري از سخنانش تأکيد کرد: ما بايد تصميمي بگيريم که مصالح انقلاب و نظام در آن ديده شود، چرا مجلس را دوقطبي کنيم و نمايندگان را به خودي و غيرخودي تقسيم کنيم، همه ما سربازان ولايت هستيم و امروز بايد با همکاري يکديگر به وظيفه خودمان عمل کنيم.
وي با بيان اينکه ما به کميسيون ويژه برجام خسته نباشيد ميگوييم، تصريح کرد: اعضاي کميسيون برجام به طور دقيق توافق هستهاي را بررسي کردند، اجازه دهيد اين گزارش به قضاوت نمايندگان مجلس گذاشته شود قضاوت نمايندگان را هم بپذيريد.
وي با اشاره به تدوين طرح يک فوريتي مربوط به برجام توسط دو فراکسيون مجلس، گفت: وقتي خود فراکسيونها عقلايي را انتخاب کردند تا اين طرح را بررسي کنند، بايد به تصميم آنها احترام بگذاريم، آنان با بهرهگيري از مراجع بالادستي اين طرح را تدوين کردند، طرحي که راه سلطه بيگانگان را ميبندد، چرا جناحي و سياسي به طرح مربوط به برجام نگاه ميکنيم.
وي با بيان اينکه طرح يک فوريتي اقدام متناسب ايران در قبال برجام داراي مخالفاني است که به دو دسته تقسيم ميشوند، مخالفاني که منصف هستند و مخالفاني که ما را به فحش و ناسزا کشيدند، چرا اينگونه جوي را درست کرديد و هر روز به ما پيامک ميدهند که يک بار برجام را مطالعه کنيد، بايد بگويم همه ما برجام را خواندهايم و سوگند ياد کردهايم به قانون پايبند باشيم، از همه نمايندگان تقاضا ميکنم اين جوسازيها را ايجاد نکنند که درست نيست.
نماينده رباطکريم در مجلس بر همين اساس يادآور شد: در بندي از اين طرح به فتواي رهبر معظم انقلاب اشاره شده است، نظرات نمايندگان مجلس در طرح يک فوريتي اعمال شده، کجاي اين طرح انحراف است، اين طرح عين کمک به بهتر اجرايي شدن برجام است. کليات برجام نشان ميدهد که منافع ما تأمين شده است.
نکو در پايان خاطرنشان کرد: طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام يک طرح مهم و محکمي در جهت تقويت سند توافق هستهاي است که بايد مورد توجه نمايندگان مجلس قرار گيرد.
جلالي در تذکر آييننامهاي در صحن علني:
تعبير ذلتبار بودن طرج اجراي برجام توهين به کميسيون امنيت ملي است
سپس کاظم جلالي نماينده مردم شاهرود در مجلس شواي اسلامي در تذکري آييننامهاي هنگام بررسي طرح يک فوريتي اقدام متناسب و متقابل دولت در اجراي برجام، گفت: آقاي زاکاني گفتند اين مصوبه براي ذلت ملت ايران است که اين توهين به کميسيون امنيت ملي است و توهين به امضاکنندگان اين طرح و طراحان آن.
وي از اعتراض همه امضاکنندگان نسبت به اين تعبير خبر داد و اظهار داشت: اين ادبيات فاخري نيست که برادران ما به همکاران خود توهين کردند. چرا که ما الان نياز داريم در آرامش و در يک فضاي غيراحساسي مطالب خود را مطرح کنيم.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي گفت: برخي رسانهها تلاش ميکنند صف يزيد و امام حسين (ع) درست کنند که اين فضاي رسانهاي هم شايسته ايران نيست.
وي مخالفان طرح اجراي برجام را افرادي دلسوز خواند و خاطرنشان کرد: تقسيم موافقان و مخالفان بدين نحو غلط است.
لاهوتي در اخطاري قانوني:
مجلس نميتواند در ماهيت و مفاد مذاکرات هستهاي تغييري ايجاد کند
در اين بين مهرداد لاهوتي نماينده مردم لنگرود در مجلس شوراي اسلامي در جريان بررسي کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام، در اخطاري با استناد به اصل 125 قانون اساسي، اظهار داشت: همه موافقتنامهها و مقاولهنامهها بين ايران و ديگر کشورها به صورت لايحه از سوي دولت تقديم مجلس شوراي اسلامي شود و نمايندگان آن را بررسي و تصويب کنند.
وي با بيان اينکه ما نميتوانيم در ماهيت و مفاد مذاکرات در موافقتنامهها تغييري ايجاد کنيم، گفت: در همه موافقتنامههايي که در قالب لايحه تقديم مجلس شده، نمايندگان اين موضوع را رعايت کردند اما اگر امروز بخواهيم با تصويب اين طرح تغييري در روند مذاکرات هستهاي بدهيم،عملا مذاکرات را باطل کردهايم.
لاهوتي در پايان گفت: طرح مربوط به اجراي برجام يا بايد رد شود يا تائيد، ما نميتوانيم با تغيير در جزئيات اين طرح، تغييري در روند مذاکرات ايجاد کنيم و نبايد اين اتفاق بيفتد.
با 139 رأي موافق نمايندگان:
*کليات طرح اقدام متناسب دولت ايران در قبال اجراي برجام تصويب شد
به دنبال اظهارات و ديدگاههاي مختلف، نمايندگان کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در قبال اجراي برجام را پس از بحث و بررسي به تصويب رساندند.
وکلاي ملت با 139 رأي موافق، 100 رأي مخالف و 12 رأي ممتنع از 253 نماينده حاضر در صحن علني، کليات طرح مذکور را مصوب کردند.
جزئيات اين طرح در نشست علني روز سهشنبه اين هفته پارلمان در صحن علني مورد رسيدگي قرار ميگيرد.
رسايي طي اخطاري در صحن علني مجلس:
نياز کاخ سفيد نفوذ به ايران است/ با طرح «برجام» نفوذ رسميت پيدا ميکند
حجت الاسلام حميد رسايي نماينده مردم تهران در مجلس و نائب رئيس کميسيون اصل نود خانه ملت طي اخطار قانون اساسي در نشست علني امروز مجلس گفت: ما درخواست کردهايم که کليات طرح برجام با راي گيري علني صورت گيرد.
وي در ادامه گفت: من درخواست کردم يک فيلم يک دقيقهاي از مقام معظم رهبري پخش شود که اجازه پخش را نميدهند، ملت ايران بدانيد.
لاريجاني در واکنش به اين بخش از تذکر رسايي گفت اگر فيلم مقام معظم رهبري بايد يکساعت هم شده با جان و دل آنرا ميبينيم اما در اخطار نمي توان فيلم پخش کرد.
نماينده مردم تهران در مجلس در بيان ادامه اخطار خود گفت: دولت درباره برجام لايحه نداده است، مسير طرح نيز با عجله طي شده است.
رسايي ادامه داد: همان طوري که رهبري فرمودهاند بايد طوري در اين مسير حرکت کنيم که بتوانيم برابر خدا پاسخگو باشيم.
نماينده مردم تهران در مجلس با بيان اينکه امروز نياز کاخ سفيد نفوذ است خاطرنشان کرد: با اين طرح نفوذ رسميت پيدا ميکند.
لاريجاني نيز پس از بيان نطق رسايي با قطع تريبونش گفت: اخطار شما وارد نيست.
صالحي: خواستهمان را بر غرب تحميل کرديم/ تاريخ ثابت خواهد کرد که در مذاکرات دست بالاتر را داشتيم
در ادامه علياکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي که صبح امروز در صحن حاضر شد، در جريان بررسي کليات طرح يک فوريتي اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام، گفت: آنچه که ما ادعا ميکنيم بر اساس تعقل و مفاهيم علمي و براساس بررسيهايي است که انجام دادهايم. ما نيامدهايم که در خلأ به شما قولي بدهيم. ما اگر مذاکره کرديم در خلأ مذاکره نکرديم ما بر اساس يک اصولي مذاکره کرديم و در يک چارچوبي اين مذاکرات انجام شده است.
وي ادامه داد: اين چارچوب را چه کسي تعيين کرده من تعيين کردم؟ آيا نظام جمهوري اسلامي بعد از 36 سال نتوانسته خودش را به گونهاي مديريت کند که تکليف يک عده مذاکرهکننده را روشن کند؟ قطعاً اين گونه نيست. ما اگر مذاکره کرديم در چارچوبي مذاکره کرديم و کف و سقفي براي ما تعيين شده بود.
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: چند روز پيش عده اي در تلويزيون آرزوي مرگ ميکردند. مي گفتند آقايي در تلويزيون آمده و گفته برنامه برجام 10 سال است، اين آقا 66 سالش است و منظور وي من بودم. مي گفت متوسط عمر ايرانيان 72 سال است و اين فرد (يعني من) تا آن زمان مرده است.
قسم خوردند که روي من سيمان ميريزند و مرا ميکشند
صالحي خاطرنشان کرد: اين چه لحن بيان است؟ آيا اين فرد جاي خدا نشسته است که بداند ما کي ميميريم و تا چه زمان زنده هستيم؟ اين چه گونه صحبت کردن است.
وي افزود: برادر عزيزي در همين مجلس قسم جلاله ميخورد و به من ميگويد روي تو سيمان ميريزيم و ميکشيمت اين چه طرز بيان آن هم در جمهوري اسلامي است؟ آيا اين نحوه گفتار و صحبت است که به ما ميگويند روي شما سيمان ميريزيم و در همان قلب رآکتور اراک دفنتان ميکنيم؟
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: بعضي از عدم تخصص افکار عمومي سوءاستفاده ميکنند و ميگويند پلوتونيوم مهم است و ما آن را از دست دادهايم و ميگويند که اين پلوتونيوم براي گداخت هستهاي استفاده ميشود و ما نبايد پلوتونيوم و آب سنگين را صادر کنيم.
صالحي خاطرنشان کرد: رآکتور اراک که هنوز راه نيفتاده، درصورت راه اندازي 8 کيلو پلوتونيوم در سال توليد ميکند و 30 سال عمر اين رآکتور است که در طول عمر خود 240 کيلو پلوتونيوم توليد ميکند.
وي افزود: گفته ميشود که از پلوتونيوم به دست آمده ميشود در رآکتورهاي قدرت استفاده کرد ما از 240 کيلو پلوتونيوم به دست آمده از رآکتور اراک ميِتوانيم تا 30 سال آينده استفاده کنيم و اين در حالي است که هر مجتمع سوختي 500 کيلو است و 7 درصد آن ميشود 35 کيلو که اين يعني 5 يا 6 مجتمع و از 60 مجتمعي که در سال هر رآکتوري نياز دارد 5، 6 مجتمع را بعد از 30 سال از پلوتونيوم آن استفاده کنيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: اينکه گفته ميشود آب سنگين صادر نشود چرا که آب سنگين که در رآکتورهاي گداخت استفاده ميشود. از اين فرد بايد پرسيد که چه مواد دوتريوم براي گداخت نياز است. هر هزار مگاوات صد کيلو بوتريوم نياز دارد و ما در شرايط کنوني 20 تن آب سنگين توليد ميکنيم که يک چهارم آن دوتريوم است يعني حدود 4 تن در سال.
صالحي خاطرنشان کرد: گداخت بعد از 40 سال ديگر به کار گرفته ميشود و ما از زمان حال تا 40 سال بعد اگر بخواهيم 4 تن دوتريوم را جمع کنيم به 160 تن خواهد رسيد و اين در حالي است که هر هزار مگاوات صد کيلو دوتريوم ميخواهد.
وي افزود: متأسفانه تواضع من ضدمسئوليت من شده من هيچ گاه نيامدهام بگويم چه کسي هستم و چه کاري کرده و چه کاري نکردهام چرا که بايد آن را خدا بداند اگر معاملهاي است با خدا کردهايم و نه براي تحبيب علو و گرفتن جايگاه اجتماعي.
مذاکرات با اقتدار وعزتمندي پيش رفت
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: بنده در اينجا شهادت ميدهم والا در مسائل هستهاي نه با کندي روبرو خواهيم شد و نه با توقف. آب سنگينمان خواهد بود. تحقيقات ما بر سر جاي خود خواهد ماند، غنيسازي را انجام خواهيم داد و اين در حالي است که آمريکاييها ميخواستند آب سنگين غنيسازي و غيره نباشد اما به لطف خدا همه اينها بر سر جايش باقي است.
صالحي خاطرنشان کرد: آنچه که طرف مقابل در مذاکرات از ما ميخواست محقق نشد آنها ميخواستند ما کشوري در کلوب فناوري هستهاي نباشيم که به لطف الهي هستيم. خواستهمان را بر آنها تحميل کرديم در حالي که واقعيت مذاکره بوده است و مقام معظم رهبري هم تمام تکليف ما را روشن کرده بودند.
وي ادامه داد: ما بايد به گونهاي مذاکره ميکرديم که هم عزت و اقتدار ملت ما و هم صنعت و فناوري هستهاي کشورمان پابرجا بماند که همين گونه شد. اين مذاکرات با اقتدار و عزتمندي انجام شد و تاريخ بعداً ثابت خواهد کرد که ما در اين مذاکرات دست بالاتر را داشتيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: تنها محدوديتهايي که ما در اين مذاکرات پذيرفتيم محدوديتهايي بود که بر سر راه رفتن به توليد بمب هستهاي بود. ما بنا به فرمان مقام معظم رهبري هيچگاه به دنبال اين راه نبوديم لذا هر محدوديتي بر سر اين راه گذاشتهاند بگذارند. اين به ما ربطي ندارد. آنها براي خودشان دلشان را خوش کنند.
صالحي اضافه کرد: ما به غنيسازي خود ادامه خواهيم داد، تحقيق و توسعه ادامه خواهد داشت، آب سنگينمان را خواهيم داشت و فروشنده اورانيوم غني شده و آب سنگين خواهيم بود و به لطف خدا و حمايت مقام معظم رهبري و هدايتهاي ايشان برجام تاج افتخاري براي اين ملت خواهد بود و يقين بدانيد با اين برجام منافع ملي و حاکميت ملي حفظ خواهد شد.
با 148 رأي منفي نمايندگان صورت گرفت:
مخالفت مجلس با رأيگيري ورقهاي با اسم و نام نمايندگان درباره کليات طرح اجراي برجام
پس از پايان سخنراني موافقان و مخالفان، مخالفان کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در قبال اجراي برجام و همچنين سخنراني صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي به عنوان نماينده دولت و علاءالدين بروجردي رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به عنوان نماينده کميسيون کليات طرح مذکور در نشست علني امروز يکشنبه مجلس شوراي اسلامي، علي لاريجاني رئيس مجلس درخواست 10 نفر از نمايندگان خانه ملت مبني بر رأيگيري ورقهاي درباره کليات طرح مربوط به اجراي برجام را به رأي وکلاي ملت گذاشت.
به گزارش فارس، 10نفر از نمايندگان مجلس طبق آييننام داخلي پارلمان، پيشنهاد دادند به جاي استفاده از دستگاه الکترونيکي يا قيام و قعود، با ورقه و با اسم و نام افراد درباره کليات طرح مربوط به اجراي برجام در صحن علني رأيگيري انجام شود.
اين درخواست طبق ماده 125 آييننامه داخلي مجلس توسط جمعي از نمايندگان که حميد رسايي نماينده تهران جزء آنها بود، مطرح شده بود.
اما وکلاي ملت با 70 رأي موافق، 148 رأي مخالف و 16 ردي ممتنع از 252 نفر از نمايندگان حاضر در صحن علني، با رأيگيري ورقهاي با اسم و نام نمايندگان درباره کليات طرح مربوط به اجراي برجام مخالفت کردند و آن را به تصويب نرساندند.
به همين دليل اين رأيگيري با استفاده از همان دستگاه الکترونيکي انجام شد که در نهايت وکلاي ملت با 139 رأي موافق، يکصد رأي مخالف و 12 رأي ممتنع از 253 نماينده حاضر در صحن علني، کليات طرح مربوط به اجراي برجام را مصوب کردند.
به گزارش فارس، اگر اين درخواست نمايندگان به تصويب ميرسيد، مشخص ميشد که کدام يک از نمايندگان به کليات طرح اجراي برجام رأي «آري» دادند و کداميک رأي «خير» دادند، چرا که نام نمايندگان مجلس در اين ورقهها ثبت شده بود اما در نهايت در مجلس تصويب نشد.
جلالي در موافقت با کليات طرح اجراي برجام:
برجام نتيجه مذاکره با غرب است نه يک بيانيه سياسي/ مجلس بايد جلوي لغزندگيهاي آن را بگيرد
کاظم جلالي نماينده مردم شاهرود در مجلس شوراي اسلامي صبح امروز يکشنبه 19 مهرماه در موافقت با کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام گفت: اجراي برجام ميتواند براي ملت و دولت مفيد باشد.
وي با اشاره به دستور مقام معظم رهبري مبني بر دوقطبي نشدن جامعه در بحث هستهاي اظهار داشت: تلاشهاي ما بايد وحدتبخش باشد لذا زماني که آقاي لاريجاني طرح را با ما مطرح کردند اولين جملهشان اين بود که با دوستان فراکسيون اصولگرايان و دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي نيز صحبت کنيم. ما با اعضاي دبيرخانه جلسه گذاشتيم و نقطه نظرات مطرح شد که ما وارد محاجه شديم پس از آن هم جلسهاي با حضور من و آقاي زاکاني و آقاي لاريجاني برگزار شد که طرح در آن توضيح داده شد.
نماينده مردم شاهرود در مجلس شوراي اسلامي با يادآوري جلسه کميسيون برجام با حضور علي لاريجاني گفت: در آن جلسه آقاي لاريجاني همه طرح و محتويات آن را توضيح داد و پرسيد اگر شما به دنبال رد برجام هستيد، ما چنين اعتقادي نداريم ولي اگر به دنبال رد نيستيد ميتوانيم با هم تفاهم کنيم که اکثر دوستان نگفتند به دنبال رد هستند.
وي در بخش ديگري از اعلام موافقت خود با طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام به سخنان مخالفان درباره استقبال وندي شرمن از اين طرح اشاره کرد و اظهار داشت: خب چرا نقل از آقاي سيدحسن نصرالله نياوريم؟ او گفت اسرائيل تلاش کرد جلوي توافق هستهاي را بگيرد اما اين توافق که به زودي فرصتهاي زيادي را براي ايران به وجود ميآورد حاصل شده است و در گذشته هم گفت که شکي نيست توافق هستهاي ايران براي منطقه توافقي بزرگ و مهم خواهد بود.
جلالي گفت: اينکه ما به دشمنان خودمان درباره يک طرح و توافق هستهاي استناد بکنيم درست و اخلاقي نيست. آنها که دلسوز اين کشور نيستند و هر چقدر هم که بتوانند جمع ما را مديريت کنند و بين برادران ديني اختلاف بيندازند اين کار را ميکنند.
نماينده مردم شاهرود در مجلس درباره چرايي ارائه طرح درباره اجراي برجام اظهار داشت: برخي از مصوبات سابق ما در مجلس در مغايرت با برجام و اجراي آن قرار داشت و دست دولت را ميبندد. ثانيا مقام معظم رهبري در جلسه با مجلس خبرگان صريحا فرمودند که در چنين مسئله مهمي نميتوان مجلس را کنار گذاشت.
وي با تأکيد بر اينکه حتي موافقان طرح نيز نقدهايي به برجام دارند، گفت: اين يک مسئله ملي است؛ در جلسهاي در خدمت رئيس مجلس بودم که ايشان به من گفت اشهد بالله اين کاري که ميکنم براي اين است که مجلس از اين گردنه عبور کند و انتظار يک تشکر هم از کسي ندارم. لذا بايد تلاش کنيم که از اين مخمصه عبور کنيم.
وي بخشي از وضعيت امروز کشور را ناشي از سياست ها و اظهارنظرهاي کارشناسي نشده گذشته خواند و افزود: برخي از دوستاني که امروز با طرح مخالفت ميکنند ديروز تحريمها را صداي شيطان و کاغذپاره ميخواندند، خب در گذشته هم بايد يک صدايي از ما درميآمد.
جلالي با يادآوري حساسيت مقام معظم رهبري بر روي دو نکته اظهار داشت: اگر ما بفهميم که ذرهاي در ذهن ايشان خدشهاي نسبت به برجام وجود دارد حتما از ايشان اطاعت ميکنيم.
وي در پاسخ به برخي مخالفان که از مدرس و مخالفت وي با يک لايحه سلطه گونه سخن گفتند، خاطرنشان کرد: مدرس در زماني حرف زد که رضاخان در اين مملکت حکومت ميکرد اما ما زماني حرف ميزنيم که يک ولي فقيه هوشمند و کارشناس در رأس اين حکومت است.مگر مي شود در اين موضوع ما بگوييم که آقاي لاريجاني در جلسات عالي نظام شرکت ميکنند و پيرو رهبري هستند ايشان نميفهمند؟ ولي برخي دوستان که واسطههايي در جاهايي دارند بهتر ميفهمند؟
نماينده مردم شاهرود در مجلس شوراي اسلامي از دو دسته مذاکرات فني و سياسي صحبت کرد و گفت: مذاکرات فني را آقاي صالحي انجام داده است که شخصي متقي و صالح است و وزير خارجه آقاي احمدينژاد بوده است. خود او چه گزارشي به ما داد؟ ايشان گفتند طرح خيلي خوب تنظيم شده است.
وي تصريح کرد: آقاي صالحي که در دولتهاي مختلف مسئوليت داشته دلسوز است و کارشناس. آيا ما نبايد سخنانش را حجت قرار دهيم؟
رئيس مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي گفت:برخي ميگويند برجام لغزندگي دارد. پاسخ اين است که شما مذاکره کردهايد بيانيه سياسي که ندادهايد. همانطور که رهبري فرمودند يک جايي آنها کوتاه آمدند يک جايي ما بايد کوتاه بياييم. اين لغزندگيها وجود دارد و مجلس بايد جلوي آنها را بگيرد که همين کار را بايد بکند و ماده واحده به جاي به دولت اجازه داده مي شود به واسطه پيشنهاد آقاي زارعي نوشتيم «دولت ميتواند» يا ما فتوا را فتواي رهبري را قانون نکردهايم چرا که فتوا فراتر از قانون است اما چرا آن را در طرح آورديم به خاطر اينکه يک سند تاريخي است تا آنها که جنگهاي اول و دوم جهاني را به وجود آوردند بدانند که رهبر ما چنين اعتقادي دارند و ما به اين افتخار ميکنيم.
شاهرودي گفت: دوستان ميگويند شايد آنها تحريمها را لغو نکنند. ما که آوردهايم اگر آنها تحريمها را لغو نکردند ما هم برجام را اجرايي نميکنيم.
نماينده مردم شاهرود در مجلس گفت: مخالفان ميگويند طرحي ميخواهيم ارائه کنيم. وقت کشور را تا کي ميخواهيد بگيريد. ما نماينده مردميم و بايد تصميم تاريخي بگيريم و به دولت اجازه دهيم تحت شرايطي برجام را اجرا کند.
پايان مذاکرات علني صبح امروز مجلس پس از تصويب کليات طرح اجراي برجام
نشست علني امروز نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با اعلام علي لاريجاني رئيس مجلس پايان يافت.
وکلاي ملت در اين جلسه کليات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در قبال اجراي برجام را پس از بحث و بررسي با 139 راي موافق در مقابل يکصد راي مخالف به تصويب رساندند.
رئيس مجلس پيش از پايان جلسه اعلام کرد که جلسه بعدي پارلمان روز سهشنبه هفته جاري 21 مهرماه با دستور کار بررسي جزئيات طرح يک فوريتي مربوط به اجراي برجام تشکيل ميشود.
انتهاي پيام/